Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med skattebetalning

Riksdagen har nu beslutat om att förlänga och utöka möjligheterna till tillfälligt anstånd med skattebetalningar avseende avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt.

Möjligheten till tillfälligt anstånd infördes i samband med coronapandemin och skulle underlätta för företag som hade drabbats av likviditetsproblem på grund av följderna av pandemin. Dessa regler skulle upphöra att gälla den 12 februari 2023.

Nu har riksdagen beslutat om utökade möjligheter till tillfälligt anstånd. Beslutet kommer med hänsyn till de likviditetsproblem som företagen kan ha fått med anledning av de höga energipriserna och osäkerheten på energimarknaden i övrigt. Reglerna träder i kraft den 13 februari 2023.

Vem kan få anstånd?

Det är inte någon förändring i vem som kan ansöka om anstånd och vilka skatter som kan omfattas av anståndet.

Lagstiftningen är generell på så sätt att i princip alla skattskyldiga som betalar arbetsgivaravgift och avdragen skatt samt mervärdesskatt kommer kunna ansöka om anstånd. Anståndet ska beviljas om inte särskilda skäl talar emot det. Särskilda skäl är exempelvis att den skattskyldiga har mer än försumbara skulder som är överlämnade för indrivning.

De förändrade reglerna

De beslutade reglerna innebär i korthet tre förändringar.

  • Anstånd kan beviljas för fler redovisningsperioder

De nu beslutade reglerna innebär att anstånd får beviljas för tolv redovisningsperioder för avdragen skatt och arbetsgivaravgifter samt mervärdesskatt som redovisas månadsvis (mot tidigare nio redovisningsperioder). För mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis får anstånd beviljas för högst fyra redovisningsperioder (tidigare tre redovisningsperioder). Det innebär att ett företag som redan har anstånd med nio redovisningsperioder kan ansöka om ytterligare tre perioder för samma typ av skatt.

Reglerna blir mer enhetliga på så sätt att taket för hur många månader anstånd kan beviljas blir 12 månader, oavsett om det rör sig om avdragen preliminär skatte och arbetsgivaravgifter eller mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

  • Fler valbara perioder

Flera valbara perioder för vilka anstånd kan medges utökas med perioderna april – juni 2022. Tidigare fanns perioderna januari 2020 – januari 2021, oktober – december 2021. Anstånd kan alltså medges även för de tidigare perioderna nu.

Samtliga valbara redovisningsperioder har redan passerat. Regelverket möjliggör retroaktiva anstånd när skatt eller avgifter som är hänförlig till en viss redovisningsperiod redan är inbetald när anståndet beviljas. Ett beslut om anstånd i ett sådant fall innebär att ett belopp motsvarande skatten eller avgiften krediteras på företagets skattekonto.

  • Den bortre tidsgränsen för anstånd skjuts

Anståndstiden är fortfarande ett år, men de ändrade reglerna innebär att anståndstiden kan beviljas längst till den 12 september 2023, mot tidigare 13 februari 2023. Det innebär att ansökan om anstånd i praktiken kan göras fram till och med den 11 september 2023.



Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Senaste nytt